eerste weken
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Joris
20 September 2008 | Ghana, Accra
hey!
Na iets meer dan 2 weken, ben ik nu toch al een beetje ingeburgerd :) Zo kan ik onder andere al goed de trotro nemen (die busjes propvol mensen, zo rond de 20!) :p
Het Twi is wel moeilijk om te leren, maar ik ga er mijn werk van maken de komende weken ... ;)
Een beetje uit verveling, want nog steeds geen school (te duur), maar natuurlijk ook uit interesse zijn Anna en ik Accra wat gaan verkennen. Wat marktjes afgelopen, vuurtoren gezien, een vissersdorpje, etc. Maar Accra is niet echt een grootstad, want er zijn bijvoorbeeld geen wolkenkrabbers. Ik had soms meer de idee dat het een aaneenschakeling van dorpen was dan de hoofdstad van Ghana. Niettemin is het er op veel plaatsen heel druk met superveel kraampjes waarin vanalles verkocht wordt (van schoenen tot slakken tot ... ). Bovendien is er ook vaak rush hour... wat maakt dat ik soms 1.5 u nodig heb om thuis te geraken...
Omdat ik nog steeds geen school heb, stelde AFS voor om een dag of twee in het weeshuis door te brengen en daar wat te helpen. Was wel triest om te zien ... met meer dan 10 op 1 kamer, een onfrisse geur, ... Bovendien hadden een aantal klasjes geen leerkracht omdat de lonen niet betaald konden worden. Wij dachten dan maar wat les te gaan geven, maar dat viel toch niet goed mee: de kinderen luisterden niet en vonden het leuker om voortdurend een nieuwe bic te vragen dan een beetje te luisteren. Het lijkt ons dat ze weinig structuur gewoon zijn.
We zijn ook naar de Accra Mall geweest, wat een groot complex is met westerse kledingwinkels, zoals Nike, enz. Daar was ook een supermarkt met "meer westers" gebak! Daar had ik toch wel even heel veel zin in!:)
Misschien gaan we vandaag nog naar muziek luisteren op het strand, want thuis is er niet zoveel te doen. Men werkt hier trouwens op zaterdag ...
Ik hoop dat jullie het allemaal goed stellen en ik denk dat vele van jullie wel uitkijken naar hun eerste uniefdagen! Doe da goe daar!
BTW is de doop al geweest?
Dag dag Joris
BTW is de doop al geweest?
Dag dag Joris
20 September 2008 - 13:25
Frederik:
Hoi! Allereerst is het fijn om te horen dat je het goed stelt!
Hopelijk mag je ook gauw naar school (kwestie van de tijd wat te kunnen doden overdag). Ik heb net m'n eerste week gehad: super, zo anders als het college; omdat ik informatica doe zijn bijna alle vakken vooral praktijkgericht. Gedaan met luisteren en notities nemen :D. "Den doop" is pas in oktober in Mechelen (HAM) maar ik denk dat ik dat ga laten voor wat het is :P. Groetjes Fre (die je aanwezigheid sterk mist!) -
20 September 2008 - 21:06
Silke:
hey... ik vind het echt super dat je het daar goed stelt! ik zou zeggen: geef het niet op met die kindjes, ze zijn het inderdaad niet gewoon maar hebben het wel nodig! :)
xx silke -
21 September 2008 - 20:05
Isabelle:
Ik had natuurlijk ook eerst naar je blog kunnen gaan voor te mailen, maar dat zou te logisch geweest zijn voor een persoon als ik:)
Kben blij dat je het goed stelt en een permanent gastgezin hebt! Ik hoop dat het met die school in orde komt en ik hoop dat je in het weeshuis ook nog vele dingen kan bijleren en niet opgeeft. Het is nu eenmaal een lang en ingewikkeld process... -
21 September 2008 - 22:16
Natascha:
Hoi Joris!!
Blij dat het een beetje meevalt in Ghana... :) Sorry dat ik al zo lang niets op je blog gezet heb... Hoe is de band met je gastgezin? Gaat de communicatie vlot, of is het echt enkel Twi en gebarentaal? Ik ben nu net op mijn kot, en vol spanning om morgen aan univ te beginnen :)... Niet dat ik al veel les hebben deze week, maar bon :) Ik hoop dat je snel naar school zult kunnen gaan in Accra, want dat zal sowieso iets onvergetelijk worden... Net zoals het werken in het weeshuis, ik kan best geloven dat het soms schrijnend is, maar zeker een verruiming va -
21 September 2008 - 22:21
Natascha:
n de geest... ja sorry, had even op een verkeerde toets gedrukt... Jarrik heeft mij uitgedaagd om meer als hij te typen in een reactie, daarom dat ik hier zo aan het zeveren ben :) Want ik heb zo een lichtelijk gevoel dat veel mensen vaak hetzelfde zeggen... Maar dat doet er nu niet toe :) Ik ga nu dus lichtelijk afsluiten, want ik denk toch dat ik Jarrik al heb overtroffen :) Ik zal mijn best doen om je op de hoogte te houden over het universiteitsleven hier in Leuven, dan weet je daar ineens ook alles van ;) Vele groetjes en een dikke knuffel xxtascha
ps: groetjes van jarrik, hij gaat nog wel een mail sturen, maar hij had nog niet veel tijd... -
23 September 2008 - 12:45
Mira:
Hallo Joris!
ik hoop da ge ,ondanks het gebrek aan school, u toch wa amuseert.. ik vind het tof da ge toch zo al zelf initiatief neemt om iets te doen, alleen spijtig dat de omstandigheden wa minder zijn..
Ik heb geprobeerd om tegen u te praten op msn, maar er begon nen andere tegen mij te praten int engels, die zei da ge u waarschijnlijk waart vergeten af te melden.Ma die begon tegen mij zo van'watsup' en 'can i have ur email' dus heb ik u emailadres maar geblokeerd (niks persoonlijk dus ;) ).
Hier in Gent is alles inorde, kzit nu op mijn kot, ik heb pas om 16u terug les, filosofie (doet mij denken aan de goede oude lessen filosofie int zesde ;)).
Allé, kzal nekeer afronden e, ma ondertusse hebde toch weer iets gehad om te lezen! Ik hoop da ge snel naar school moogt gaan, en veel succes daar dan e ;)
xx Mira -
23 September 2008 - 19:10
Esther:
hey,
Ik zie dat je weer een aantal ervaringen rijker bent en je toch weet bezig te houden. Wat doen die kinderen eigenlijk op gewone dagen ( zonder leraar of een andere vorm van begeleiding )?
Het leven als student valt voorlopig goed mee. Het is natuurlijk een veel minder grote aanpassing dan bij jou, maar aan sommige dingen moet ik toch nog wennen. Ik miste vanmorgen bijna de trein en vervolgens vroeg ik de weg naar mijn college dat blijkbaar gewoon aan de overkant leek te zijn :) Voor ik het antwoord kreeg werd ik toch serieus vreemd bekeken. In tegenstelling tot Frederik, ben ik (dat werd me wel duidelijk na één les) niet verlost van het noteren en moet ik 2 keer per week een afschuwelijk gigantisch boek "Norton Anthology" meenemen voor English Literary History. Het bevat de belangrijkste teksten, gedichten,... van de periode 600-1800. Ik zal mij op de dagen dat ik dat boek mee heb alleszins niet vervelen op de trein. Misschien dat jij hem met al die tijd dat je in de trotro moet doorbrengen wel zou kunnen uitlezen :)
24 September 2008 - 19:52
Dennis:
Hallo Joris! Allereerst even zeggen dat die foto's wel leuk zijn, ze geven echt meteen een goed beeld: zo'n kleine vuurtoren het hoogste gebouw van een hoofdstad! Had echt hogere gebouwen verwacht! Het gastgezin ziet er ook OK uit :)
Hier in Antwerpen (bon, Duffel eigenlijk, maar ik zal maar doen alsof ik nu niet thuis zit) verloopt alles çava. Heb vandaag mijn eerste echte dag les gehad, en drie uur boekhouden is echt een marteling! Zeker als je zo tussen twee mensen zit die al jarenlang economie hebben gehad in't middelbaar en die daar zitten van "DEUH! Da's toch kei logisch!" maar ik zit te zweten. :O
Morgen hebben we hier trouwens StuDay, een lesvrije dag met allerlei activiteiten in de Gedempte Zuiderdokken. CPeX en Vive la fête komen, en naar't schijnt geven de studenten van Kinesia gratis massages!
Dopen, dat is voor binnen een paar weken, maar ben wel al officieel lid van de Wikings-nsk, de club van onze fac :)
Volgende week 1e Bachelor Cantus, ik kijk er al naar uit ^^
Doe iedereen daar een amahoro ("vrede" heb ik mij laten wijsmaken) van mij! -
25 September 2008 - 18:32
Thijs:
Bonjour!
aha! mijn duivels plan om eens een andere begroeting te gebruiken dan hoi, hey, hallo of dag is geslaagd!!
Net als alle andere vinket heel tof dat het goe medu ga, ondanks de problemen opt school. Ma alles wa ge nu beleeft is waarschijnlijk op zich een keishowe ervaring, en ik citeer:" a once in a lifetime experience" (Jarrik Schaepherders(18), 19/09/2008).
Ma wa ik mij eigenlijk afvraag, hoe ist eten ginds?? Want ik heb eigenlijk geen flauw gedacht wa ze daarginds eten.
Dikke grtz vn iedereen in Leuven, en hoogstwaarschijnlijk ook vn de rest maja ik weet nu ni echt hoe het daar mee gaat dusja zeg ik enkel maar van Leuven, ik hoop dat ik nu geen te lange zinnen ben aant maken want persoonlijk vind ik dat nog al irritant, maar momenteel valt het nog goed mee vind je niet, ik zal nu mijn zin dan maar eindigen vooraleer je geen goesting meer hebt om mijn ps te lezen, al is die niet echt voor u maja ge weet ma nooit hé.
(post scriptum @ Dennis goeie research van tinternet)
Thijs -
25 September 2008 - 18:34
Thijs:
oke die emoticons van mijn vorig bericht moeten dus vervangen worden door 8 met een haakje erachter
woepsie!! -
26 September 2008 - 19:45
Laure:
Heey.
Kben Laure, uw buurmeisje! Kwou echt kome naar dien drink, maar jammer genoeg kon ik ni komen. Daarna wou ik nog een kaartje ofzo schrijve, maar ik vergat het altijd en toen waart gij al weg. ( oké, ik weet het, dom excuus)
Maar ik ben echt geïntresseerd in wa da gij allemaal meemaakt, want ik ben hard aan het twijfelen om volgend jaar naar Zuid-Afrika te gaan met AFS.
Is het echt een grote cultuurshock? Ghana ligt nu wel ergens anders in Afrika maar toch...
Khoop da ge het tof vindt daar en geniet er van zou ik zeggen! -
28 September 2008 - 09:26
Eline:
Hey! Joris
het doet goed om te horen dat je het er goed stelt, het is namelijk ni gemakkelijk om je daar in te burgeren vooral omdat je dan de taal niet kent het waarschrijnlijk nog een zwaar dialect is dat de mensen spreken, met mij gaat alles goed, heb al een week school gehad en het valt allemaal reuze mee, veel beter dan op de unief in leuven.
Groetjes en tot gaux -
28 September 2008 - 13:19
Jaldert:
jiep de Joris :D
joa kheb eig al in die sms gezged mr kom:p eerste week viel goed mee, ik moe WEL luisteren en noteren in tegenstelling tot Fre :D
Studay was wel leuk me Dennis :p heb hem dr ff 2 keer afgedroogd, ja Dennis geef het maar toe! :D me het kangeroeboksen/worstelen, whatever het ook noemt:p das zo in kangeroepakken, ongever zoals die summo pakken vanop colympia, en me van de reuzebokshandschoenen de andere uit een groene cirkel krijgen :) de andere keer hebk hem afgedroogd me omterverst mja velcroblokjes op ne velcrostrip op een spingkasteel te plakken terwijl ge vastgemaakt zijt aan nen bungeerekker:d, de eerste keer was die wel losgeschoten bij mij :s en na het optreden zijn we nog iets gaan eten ma da was eig wel louche, zo benaderd vo weed en marihuana :p
toedeloe!
Jaldert -
03 Oktober 2008 - 13:37
Tante Brig + Andere:
Hallo hallo Joris,
Na het bezoek van Lotte hebben we je coordinaten terug. Het gaat jouw wel voor de wind. Geen school, in een mooi huis kunnen wonen, door de stad rondwandelen, genieten van nieuwe culturen. Het enige wat je niet aanstaat, is anderen schoenen aantrekken! Hopelijk komt het gauw in orde met de school: je zult toch iets moeten doen tijdens de dag.
wij kijken uit naar jouw volgende belevenissen.
tante Brig, nonk Geert, Sander en Lore -
13 Oktober 2008 - 14:29
Tante Brig:
hello Joris,
Wat zijt ge nu aan't uit-vreten? gij zijt zo stil!
groetjes,
tante Brig -
13 Oktober 2008 - 14:48
Frieda:
ja, tante brig, als ge naar school gaat, kunt ge niet op (internet) café hé?!
aan iedereen de groetjes van onze joris.
13 Oktober 2008 - 17:12
Fre:
Nogmaals BEDANKT voor je verjaardagswensen, Joris! :) En hierbij toch een kleine rechtzetting: ik moet wel degelijk noteren, alleen veel meer elektronisch, en opletten al evenzeer! Maar ik vermijd tenminste die louche buurten, Jaldert! Goe, dit gezegd zijnde, hoe gaat het met je Joris? Tot gauw!